Mi stvaramo stabilnost

JCB investira 100 miliona funti u super-efikasni motor sa pogonom na vodonik

20.10.2021

Svetski lider na tržištu rovokopača-utovarivača i teleskopskih utovarivača JCB ulaže 100 miliona funti u projekat proizvodnje super efikasnih motora sa pogonom na vodonik, objavila je kompanija.

Tim od 100 inženjera već intenzivno radi na njegovom razvoju, dok je u planu angažovanje i dodatnih 50 inženjera obzirom da JCB planira da već krajem 2022. godine prve mašine budu dostupne za prodaju.

Prototip bagera utovarivača JCB sa pogonom na vodonik je završen, a druga JCB mašina, teleskopski utovarivač, danas je predstavljena na događaju u centru Londona kojem je prisustvovao premijer Velike Britanije Boris Johnson.

JCB-ova tehnologija vodonika biće predstavljena u Zelenoj zoni na predstojećoj konferenciji COP26 u Glazgovu na kojoj svetski lideri raspravljaju o merama za drastično smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Pojava JCB-a kao lidera u tehnologiji vodonika sa nultom emisijom dolazi kada vlade širom sveta predstavljaju strategije za razvoj infrastrukture potrebne za podršku korišćenju vodonika sa ciljem smanjenje emisije CO2.

Premijer Boris Johnson rekao je: „Veliki britanski proizvođači poput JCB-a razvijaju inovativna rešenja za smanjenje emisije štetnih gasova i unapređenje zelene industrijske revolucije u Velikoj Britaniji. Bilo je fantastično videti super efikasne JCB-ove motore na vodonik koji bi mogli da izmene proizvodnju u Velikoj Britaniji kako bi nam pomogli da brzo dostignemo naše ciljeve vezane za klimatske promene i povećamo učešće vodonika u britanskoj ekonomiji. To je područje koje će biti od suštinskog značaja za borbu protiv klimatskih promena, otvaranje novih radnih mesta i privlačenje investicija “.

Predsednik JCB-a Lord Bamford rekao je: „Naše mašine će morati da pokreće nešto drugo osim fosilnih goriva. Pravimo mašine koje pokreće dizel, pa moramo da nađemo rešenje i sada radimo nešto po tom pitanju. Mi ulažemo u vodonik jer ne vidimo da je elektro-pogon sveobuhvatno rešenje, posebno ne za našu industriju jer se može koristiti samo za pogon manjih mašina. To znači da ćemo nastaviti sa proizvodnjom motora, ali oni će biti super efikasni, pristupačni, tehnološki moderni motori na vodonik sa nultom emisijom CO2 koji se mogu brzo isporučiti na tržište koristeći našu prodajnu mrežu. Ovo će biti prvi motori na vodonik u našoj industriji koje su u Velikoj Britaniji razvili britanski inženjeri. Ovi motori imaju potencijal da pomognu Velikoj Britaniji da brže postigne ciljeve emisije CO2. "

JCB proizvodi motore od 2004. godine, proizvodeći ih u pogonima u Derbishireu u Velikoj Britaniji i u Delhiju u Indiji. Ove godine JCB će proslaviti proizvodnju svog 750.000-tog motora.

Popunite naš formular za zahtev
Uspeh
Zahtev za povratni poziv
Uspeh
Pozovite nas